Andersenove bajke

andersen_kuca_800Uživajte u originalnim prevodima Andersenovih bajki i predivnim ilustracijama!

 

Ružno pače

Carevo novo odelo

Što stari uradi, uvek je dobro

Slavuj

Svinjar

Veliki i mali Nikola

Ognjilo

Princeza na zrnu graška

Tako je, zaista!

Jovica budalica

Palčica

Mala Sirena

Pastirica i dimničar

Devojčica sa šibicama

Olovni vojnik

Čajnik

 


 

v_britanijaAndersenove bajke na engleskom jeziku

denmarkAndersenove bajke na danskom jeziku

 

Hans Kristijan Andersen (1805-1875)

Ako nekad budete putovali u Dansku, nemojte zaboraviti da posetite gradić Odense na        ostrvu Finen. Tamo potražite Andersenovu ulicu i u njoj rodnu kuću velikog danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Videćete: ta ulica ostala je i do danas ista kakva je bila pre više od dvesta godina, kada se obućaru Hansu Andersenu i njegovoj ženi pralji Ani Mariji, 2. aprila 1805. godine, rodio prvi sin — Hans Kristijan. Posle očeve smrti, četrnaestogodišnji dečak ostavio je gradić Odense i otišao u Kopenhagen, glavni grad Danske. Usred tog velikog i njemu stranog grada, sa samo deset talira u džepu, taj dečko postao je glumac!

Ali to siromašno dete bilo je svesno svojih stvaralačkih moći, probijalo se kroz život, gladovalo, doživljavalo poniženja i — počelo da piše. Njegove pesme, drame, komedije, satire, humoreske, pripovetke, putopisi i romani izražavali su duboko poznavanje nepravdi koje je video svuda oko sebe i koje je sam doživljavao.

Godine 1835. izašla je prva sveska Andersenovih bajki, sledeće godina druga, ali je tek treća probudila pažnju kritike, u vreme kad su neke od njih već postale prava svojina naroda. Do kraja života Andersen je bio poznat kao najveći danski pripovedač, ali su od mnogobrojnih njegovih književnih radova ostale žive samo bajke. Više od stotinu godina one se prevode na sve jezike sveta, dramatizuju se, filmuju i prerađuju u libreta za balete. Andersenovom nagradom svake godine nagrađuje se najbolja knjiga za omladinu u celom svetu. 

Andersenov muzej u Odenseu prikuplja sva izdanja Andersenovih dela iz svih zemalja sveta.