Godine 1835. izašla je prva sveska Andersenovih bajki, sledeće godina druga, pa je tek treća probudila pažnju kritike, u vreme kad su neke od njih već postale prava svojina naroda. Do kraja svog života Andersen je bio poznat kao najveći danski pripovedač, ali su od njegovih mnogobrojnih književnih radova ostale žive – samo bajke.

Više od 150 godina one se prevode na sve jezike sveta, dramatizuju, filmuju, prerađuju u libreta za opere ili balete. Najbolja knjiga za decu i omladinu u celom svetu svake se godine nagrađuje nagradom Andersena. Uživajte u originalnim prevodima bajki H.K. Andersena i predivnim ilustracijama!

 

andersenove bajke

Ako nekad odputujete u Dansku, nemojte zaboraviti da posetite gradić Odense na ostrvu Finen. Tamo potražite Andersenovu ulicu i u njoj rodnu kuću velikog danskog pisca, Hansa Kristijana Andersena. Videćete: ta ulica ostala je i do danas ista kakva je bila pre više od dvesta godina, kada se obućaru Hansu Andersenu i njegovoj ženi pralji Ani Mariji, 2. aprila 1805. godine, rodio prvi sin — Hans Kristijan.

Posle očeve smrti, četrnaestogodišnji dečak ostavio je gradić Odense i otišao u Kopenhagen, glavni grad Danske. Usred tog velikog i njemu stranog grada, sa samo deset talira u džepu, taj dečko postao je glumac! Ali to siromašno dete bilo je svesno svojih stvaralačkih moći, probijalo se kroz život, gladovalo, doživljavalo poniženja i — počelo da piše. Njegove pesme, drame, komedije, satire, humoreske, pripovetke, putopisi i romani izražavali su duboko poznavanje nepravdi koje je video svuda oko sebe i koje je sam doživljavao.

Andersenov muzej u Odenseu prikuplja izdanja Andersenovih dela iz svih zemalja sveta.

Projekat Najlepše Bajke Sveta je neprofitni, volonterski poduhvat grupe nepopravljivih entuzijasta iz Beograda.

SEO optimizacija Tetracom