Dečji klasici

decji-klasiciPetar Pan (Dž. M. Beri)

Guliverova putovanja (Dž. Svift)

Pinokio (K. Kolodi)

Pepeljuga (Š. Pero)

Mačak u čizmama (Š. Pero)

Uspavana lepotica (Š. Pero)

Crvenkapa (Š. Pero)

Vile (Š. Pero)

Robin Hud (A. Dima)

Alisa u zemlji čuda (L. Kerol)

Aladin i čarobna lampa (Hiljadu i jedna noć)

Kraljević Asim  (Hiljadu i jedna noć)

Mali kadija (Hiljadu i jedna noć)

 

Među najčudesnije zbirke priča u istoriji svetske književnosti spadaju priče Hiljadu i jedna noć. Pre 3000 godina u Iraku je napravljena zbirka od koje je kasnije postala Hiljadu i jedna noć. Osnova te zbirke bilo je persijsko delo Hezar efsene (hiljadu priča), čiji izvor je u indijskoj književnosti iz koje su mnoge priče prenete. Oko polovine 10. veka pre nove ere, te priče, prevedene na arapski jezik, bile su vrlo popularne u Bagdadu, glavnom gradu Iraka.

Ova persijska zbirka dopunjena je arapskim pričama, a u toku narednih vekova, zbirci su dodate priče iz grčkih, jevrejskih, egipatskih i drugih sličnih izvora – uzimane su orijentalne priče svih vrsta.

aladin-1001-nocDanašnji oblik zbirka Hiljadu i jedna noć dobila je u Egiptu u 15. veku. U njoj se našlo više od 300 bajki, šaljivih priča, legendi, a za vreme Harun-al-Rašida zbirka je dopunjena sa mnogo humorističkih anegdota i ljubavnih romansi.

Najpopularnije i najpoznatije priče su: Sinbad moreplovac, Aladin i čarobna lampa, Ali Baba i četrdeset razbojnika i druge.

Francuz Antoan Galan prvi je upoznao Evropu sa ovim divnim delima. On je 1704. godine preveo nekoliko priča, koje su kasnije prevedene na sve jezike sveta.