Bio jednom jedan kralj koji je bio mnogo tužan jer on i kraljica nisu mogli da imaju dece. Ali jednog dana njihova se želja ispunila i kraljica je rodila prelepu devojčicu. Kralj i kraljica napraviše zabavu na koju su došle vile iz kraljevstva, ali dok je zabava još trajala, na dvor ulete jedna stara vila koju niko nije pozvao, jer su svi mislili da je već odavno umrla.

Zla vila odluči da se zbog toga osveti i proreče devojčici da će se kad poraste ubosti na vreteno i umreti. Kralj odmah naredi da se unište sva vretena u kraljevstvu. Jednog dana kad je princeza već odrasla ugledala je jednu staricu za vretenom. Pošto je bila radoznala, priđe bliže vretenu, ali se ubode u prst.

Stara kletva se ispunila. Kralj i kraljica zatražili su pomoć od jedne dobre vile. Ova reče da devojka nije mrtva već da samo spava, a da će spavati sve do dana kada će je probuditi mladi princ. Zatim svojim čarobnim štapićem uspava sve stanovnike zamka, kralja i kraljicu, plemstvo, sluge i životinje.

Prošlo je mnogo godina a oko zamka je narasla ogromna gusta šuma. Jednog dana tuda je prolazio mladi princ i znatiželjan priđe zamku, izvadi mač i poče da krči divlje rastinje. Pred njim se ukaza neobičan prizor. Uspavani zamak u kojem su svi spavali. Princ obiđe odaje i u jednoj pronađe princezu.

Uspavana lepotica - Trnoruzica

Zadivljen njenom lepotom, kleknu pored nje i nežno je poljubi. Istog trenutka devojka se probudila, a sa njom i ceo dvorac. Princ zadivljen devojčinom lepotom odluči da se oženi sa njom i uz dozvolu kralja i kraljice odvede princezu u svoj zamak gde su živeli srećno do kraja života.