Bila jednom jedna dobra žena koja nikako nije mogla da ima decu. Plemenita vila joj dade da zasadi seme iz kojeg izraste lep cvet. Među laticama se pojavi malena devojčica ne veća od palca, pa je zato prozvaše Palčica. Palčica je srećna rasla među cvećem, dok jednog dana krastava žaba ne odluči da svog sina oženi sa njom.

Devojčica se strašno uplaši i poče da doziva u pomoć. Tuda je baš prolazila jedna pčela koja odvede Palčicu daleko od potoka. Devojčica je neko vreme živela u šumi hraneći se jagodama i malinama, a pila je kapi rose. Kada je stigla jesen Palčica je morala da pronađe neko sklonište i tako se nastani u jazbini jednog poljskog miša.

Da bi uzvratila mišu gostoprimstvo, Palčica je morala da čisti i sprema kućicu, a uveče bi mu pričala lepe bajke. Miš je imao prijatelja, kuma krticu, koji je, pošto nije baš najbolje video, želeo da se oženi sa ženom koja bi mu mogla pomagati. U međuvremenu devojčica se brinula o jednoj ranjenoj lastavici sve dok nije mogla ponovo da poleti.

Palčica

Kada je Palčica saznala da krtica želi da je oženi, pobeže daleko na krilima lastavice. Zajedno stigoše u jedan prelep vrt. Tu u vrtu Palčica upozna Cvetuljka, kralja cveća, koji je upita želi li da bude njegova žena. Palčica pristade i postade kraljica cveća. Dobila je i malena krila, pa su ona i Cvetuljak mogli zajedno da lete kroz vrtove pune cveća.