06 Aug

NAJLEPŠE BAJKE SVETA

draga deco,

mame, tate, bake, deke

i svi ostali dobri ljudi sveta…

 

Ova stranica je napravljena zbog vas, a mi ćemo se truditi da svaki dan dodamo po jednu lepu bajku. Čitajte nas i javite nam koje biste bajke voleli da objavimo ili nam ih pošaljite!

SVET BAJKI - UMESTO UVODA

Kad bi ovaj web sajt umeo da peva kao čarobna ptica iz bajke, u tren oka biste saznali koliko se divnih priča i bajki krije u njegovom sadržaju. Ipak, takva čarolija nam nije potrebna. Veće je zadovoljstvo čitati sam. Lagano, korak po korak, iz priče u priču, otkrivati tajne čarobnog sveta, putovati kroz prostor i kroz vreme. Na ovim web stranicama naći ćete delić tog sveta, utkan u priče i bajke koje su napisali pisci dobro znani svoj deci ali i nepoznati autori iz naroda. Dok čitate, uzavreće život oko vas, odletećete na krilima mašte u nepoznate zemlje i doživeti sve ono što su doživeli junaci ovih priča i bajki. 

Svet oko nas je prepun tajni. Pisci ovakvih priča i bajki vole da ih odgonetnu. Da nekako odgovore na dečije "zašto" i "kako". Bajke se nižu jedna za drugom. Neke su vesele, neke tužne, ali sve su lepe.
SVET BAJKI – DOBRO I ZLO

Lepotom i raznovrsnošću priče i bajke predstavljaju i danas privlačno štivo, kako za najmlađe, tako i za starije čitaoce. Setite se samo svojih prvih saznanja o dobru i zlu, o pobedi istine i pravde. Zahvaljujući baki ili mami, slušali ste o tome dok još niste ni umeli da čitate. Živeli ste sa junacima iz bajki i zavoleli sve one koji se bore za istinu i pravdu. Borili ste se i strepeli zajedno sa njima ali ste bili srećni na kraju priče. Kraj je uvek bio lep, odgovarao vašim željama, pobeđivali su oni na čijoj ste strani bili i vi. 

Narodnu ili usmenu književnost čine priče i pesme koje su stvarali nepoznati stvaraoci kroz vekove. Tvorac pesme ili priče je davno zaboravljan, ali je njegovo delo prihvatao narod, pa je tako ono postajalo opšte, narodno dobro. Tako stvorena bajka, priča ili pesma putovala je iz mesta u mesto, od pevača do pevača ili od pripovedača do pripovedača. Tako se uvek narodno stvaranje prenosilo s kolena na koleno kroz godine pa i vekove.

Pored težnje da uvek pobeđuje dobro, u narodnim pričama prikazana je i želja da se našali i nasmeje. U njima se prikazuju smešni događaji i mudre ličnosti. Kao što su Ero, Nasredin-hodža i ostali. Kroz takve priče, narodni pripovedač se redovno ruga nekim ljudskim slabostima i nedovoljnostima života. U navedenim likovima iskazane su narodne osobine mudrosti, lukavstva, dosetljivosti i prkosa kojima se suprostavljaju slabiji jačima, obespravljeni onima u čijim rukama je "i vlast i čast", siromašni bogatima.
SAVREMENI SVET BAJKI

Vreme bajki nije prošlo, ali su se one malo promenile. Mnoga čovekova maštanja i stremljenja su se ostvarila. Nekada se sanjalo o čizmama od sedam milja i letećem ćilimu, a danas imamo savremenu tehnologiju, svemirske brodove i internet.  

Ako su ove priče i bajke našle put do vašeg srca, ako ste zavoleli čitanje, sanjarenje, maštanje, onda ste dobili zlatan ključić koji otključava sva vrata i saznaćete mnogo stvari o svetu oko nas.

 SADRŽAJ